St. Paul Raceteam pakt vijf zeges tijdens loodzware 24 Hours of Zolder

Tijdens het weekend van de 24H Zolder waren in het voorprogramma twee races voor de Belcar Historic Cup powered by St.Paul. Namelijk de zevende en achtste wedstrijd van het seizoen. Er zijn in totaal zes weekends van telkens twee races of in totaal twaalf races. We zitten dus in de tweede seizoenshelft. Het St. Paul Raceteam kwam niet ongeschonden uit de arena, maar wist in de tussenstand toch een goede zaak te doen met vooral telkens twee zeges voor Wim en Tim Kuijl, terwijl Dieter Kuijl één zege liet optekenen en een opgave. Samuel Verheggen kende een pechweekend met een brilscore. Hij kon de eerste race niet uitrijden door een defect differentieel en om diezelfde reden niet starten in race 2 amper enkele uren nadien.

Platform 1: Dieter Kuijl blijft aan de leiding ondanks een zege en een opgave

Dieter reed een uitstekende eerste race. Met zijn Ford Capri 2600 RS Weslake bleef hij tijdens de kwalificatie net onder de grens van 1min 48seconden en dit was goed voor een negende chrono en de pole in platform 1 voor FIA gehomologeerde wagens. Na een knappe race met enkele leuke duels met ondermeer zijn vriend Anthony Vonk in de BMW 635 csi, wist hij zijn negende plaats vast te houden en pakte winst in platform 1 voor de Renault Alpine A110 van Andreas Fricke en de Ford Escort MK2 van Hans Gerd Brauneiser. Voor Dieter de vijfde zege op zeven verreden races.

De extreem hete weersomstandigheden speelden voor vele historische wagens een rol van betekenis. Ook voor Dieter die tijdens de formatieronde van de tweede race kreeg af te rekenen met een gebroken vooras. Een spijtige zaak voor Kuijl senior, maar achteraf bekeken een geluk dat dit gebeurde op heel lage snelheid.  

Platform 2: Aflossing van de wacht en Wim Kuijl pakt de leiding

In platform 2 voor nationaal gehomologeerde wagens waarin ook FIA wagens reglementair aan de bak kunnen, heeft Wim Kuijl de beide races gewonnen en bovendien een vierde plaats algemeen geklokt tijdens de kwalificatie en de pole in platform 2.

Wim moest afgelopen weekend iets ondernemen om de razendsnelle Mazda RX3 wankel van Van Haelst te verdringen van de leiding in het kampioenschap. Met zijn Ford Capri 3100 RS Cosworth was hij lang in strijd voor de pole position algemeen. Samen met de BMW M3 van Van Rompuy, de BMW E30 2900cc van Evertjan Alders en de Porsche van Bruynoghe/Nulens zaten ze met vier wagens binnen 39/100 van een seconde. Een waanzinnig spannende kwalificatie dus waarin Wim amper 39/100 moest toegeven op wagens die veel moderner zijn dan zijn Ford Capri. Hij klokte via deze snelle ronde wel de pole in platform 2.
Wim pakte vanuit vierde positie een razendsnelle kopstart en leidde de wedstrijd tot en met de 11de ronde en 10 minuten voor het einde. Alders pakte toen in zijn BMW 2.9 de leiding over. Maar ondanks de tweede plaats bleef hij uiteraard aan de leiding in platform 2 wat zeer belangrijk was voor de punten in het kampioenschap. Broer Tim zat in zijn BMW E36 op dat moment in zijn spoor en aan de leiding in platform 4. En zo reden ze ook over de eindmeet met een verschil van amper 4/10 van een seconde. Na de finish kreeg winnaar Alders door de wedstrijddirectie 30 seconden straftijd aan zijn broek, waardoor Tim Kuijl de wedstrijd algemeen won en de grootste beker in ontvangst mocht nemen. Van Haelst werd met der Mazda via een zevende plaats tweede in platform 2 en zodoende bleef het zeer spannend in de tussenstand van het kampioenschap.

Vertrokken vanop de pole in race 2 en in quasi onmenselijke hete omstandigheden in de Capri, moest Wim na een kopstart de leiding uit handen geven aan de Porsche 964 van Bruynoghe en nadien zakte hij door ondermeer falende remmen naar de vijfde plaats algemeen, maar hij bleef strijden voor de zege in platform 2 die hij opnieuw won voor de Mazda RX3 wankel. Hij won dus de beide races in zijn respectievelijke klasse en pakt in de tussenstand de leiding over van de Mazda van Van Haelst. Ze staan ex aequo inzake puntenaantal met Wim in het voordeel via meer gewonnen wedstrijden. En ook indien we nu reeds rekening houden met twee van de drie verplichte schrapresultaten staat de Capri aan de leiding. Maar het verschil blijft bijzonder klein en dus staat ons in Spa en/of de Nürburgring aan een spannende ontknoping te wachten.

Samuel Verheggen was de pechvogel binnen platform 3.

In platform 3 verzamelt Samuel Verheggen niet het beoogde resultaat en moet een inhaalbeweging doen. Afgelopen weekend zat hij in de hoek waar de klappen vielen. Tijdens de laatste ronde van de eerste race brak het differentieel van zijn Mercedes 190 AMG 16V en hij moest de wagen naar de kant sturen. In het reglement staat dat je minstens 50% moet halen van de winnaar om nog punten scoren, maar dat je dan ook effectief onder de geblokte vlag moet rijden. Samuel had quasi een ganse hele race in de kop van de klasse meegestreden, maar reed niet letterlijk over de eindmeet en pakt zodoende geen punten. Reglement is regelement, ook al is het niet erg logisch. De tijdsduur tussen de beide races was te kort om de wagen nog te herstellen en zodoende kon de onfortuinlijke St. Paul-rijder niet starten in race 2. Een brilscore dus, gecombineerd met de 0-score tijdens het New Race Festival betekent driemaal 0 punten. Er zijn drie schrapresultaten voorzien en deze zijn nu volledig opgesoupeerd. Samuel moet er dus in Francorchamps en op de Nürburgring vol tegenaan en mag geen punten meer laten liggen indien hij nog een mooi eindresultaat wil realiseren.

Tim Kuijl kan de titel reeds ruiken in platform 4.

Nadat hij tijdens de eerste race van het seizoen uitviel is Tim Kuijl in zijn BMW E36 aan een indrukwekkende inhaalrace begonnen binnen platform 4 (nineties). Hij won zeven races op rij en pakt nu definitief de leiding over van merkgenoten Thaens/Theunissen. Hij reed een knappe kwalificatie met de pole in platform 4 en de zesde chrono algemeen. Tijdens de eerste race zat hij samen met zijn broer Wim mee in de kopgroep en was samen met Alders de enige die een chrono realiseerde onder de 1’45”. Hij werd tweede algemeen in het zog van Wim en won zodoende met brio glans de eerste race in platform 4.

Tijdens de tweede race kon hij naast zijn broer vertrekken vanop de eerste startrij en opnieuw bleef hij nadien in het spoor van de BMW E30 2.9l van Evertjan Alders. Hij leverde slag om de tweede plaats nadat Bruynoghe in de Porsche het hazenpad koos. Na een slimme race werd hij ditmaal derde algemeen, maar wel opnieuw winnaar in platform 4. Hij wordt nu de nieuwe leider na zeven zeges op rij. Wetende dat er in totaal 12 races zijn en de 9 beste resultaten tellen voor het kampioenschap is de kans niet onbestaande dat Tim via tweemaal winst in Francorchamps mathematisch zeker is van titelverlenging en vroegtijdig de eerste kampioen wordt van het seizoen. Maar eerst presteren in Spa en dan juichen. Via winst in nog twee van de vier komende races zou Tim de maximale score van 360 punten kunnen realiseren.

 

 

Vorige
Vorige

Maar liefst drie wagens van de familie Kuijl als leider richting Spa Six Hours

Volgende
Volgende

Belcar Historic Cup powered by St. Paul: Loodzware races met enkele onverwachte winnaars